Nasa utvecklar rymd-ubåt för dyk i jättemånens hav

2018-02-14 16:21  

Nasa har börjat skissa på en ubåt som ska utforska Titans hav. Washington State University har byggt en kopia av oceanen, och gjort tester i 184 minusgrader.

Tidigare har Nasa berättat om ambitionen att utforska Saturnus största måne med en drönare. Under mitten av 20-talet ska quadcoptern Dragonfly flyga över landskapet och göra mätningar av atmosfären, samt plocka upp jordprover. Nu siktar rymdmyndigheten på att även utveckla en ubåt som inom 20 år ska kunna dyka i Titans hav.

Titan är den enda månen i vårt solsystem som har en tät atmosfär – primärt av kväve. I likhet med jorden finns det moln som släpper ifrån sig regn, och sammantaget utgör förhållandena en god grogrund för bakteriellt liv.

Forskarna tror att havet under den frusna ytan främst består av metan och etan. För att undersöka de krav som en ubåt måste uppfylla har Nasa vänt sig till Washington State University. Och nu har lärosätets forskare släppt sina första rön i tidskriften Fluid Phase Equilibria. De anser att ubåten bland annat måste klara av temperaturer ned till minus 300 grader Fahrenheit, det vill säga -184 grader Celsius.

Läs mer: Nya ubåten kan bli först med litiumbatterier

I sitt laboratorium har forskarna byggt en tryckkammare med en nedkyld vätska som imiterar Titans hav. De sänkte ned en värmare som motsvarade värmeutvecklingen hos en ubåt. Resultatet blev en kraftig utveckling av kvävebubblor som kan göra farkosten svårt att manövrera.

Ubåten ska klara av att operera helt autonomt, och bära med sig utrustning för att mäta både atmosfär såväl som sammansättningen under ytan. En utmaning under universitetets försök var att fånga video under testkammarens extrema tryck i en iskall vätska. Lösningen blev ett boroskop kopplat till en videokamera som klarar sträng kyla.

Farkosten måste kunna röra sig över havsbottnar, samt hovra under och ovanpå havsytan. Det låter kanske simpelt men är faktiskt en utmaning. Vårt havsvatten är en homogen vätska, men så är inte fallet under ytan på Titan. Koncentrationerna av metan och etan kommer vara väldigt varierade, vilket innebär skillnader i densitet.

Forskargruppen undersökte även fryspunkten för metan och etan. De upptäckte att de små mängder av kväve som finns i Titans hav innebär att sjöarna fryser vid en lägre temperatur än förväntat -197 grader Celsius.

John Edgren

Mer om: Ubåt Nasa

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt