Miljardaffär för Saab - med Lockheed Martin som partner

2008-11-25 08:01  

Samtidigt som den amerikanska försvarsgiganten Lockheed Martin slår ut Saab i flygaffären med Norge gör Saab en miljardaffär i Kanada – tillsammans med Lockheed Martin.

- Så är det i den här branschen. Ibland är man konkurrenter, ibland samarbetspartners, säger Peter Wimmerström, chef för affärsenheten Saab Systems.

I går kväll skålade han med personalen i Järfälla och gratulerade till miljardaffären med Kanada.

- Vi ska leverera ett stridsledningssystem med 26 sikten till 12 stycken kanadensiska fregatter. Det är en affär på 1,1 miljarder kronor, säger Peter Wimmerström till Ny Teknik.

Det handlar om ett stridsledningssystem som Saab och före detta Ericsson Microwave varit med och utvecklat åt den kanadensiska försvarsmakten CanACCS.

Nu ska varje fartyg få två stycken Saab Ceros 200-sikten, som ska integreras med andra sensorer och vapen i fregatternas stridsledningssystem.

- I skarpt läge, med fientliga missiler som kommer i dubbla ljudhastigheten, kan systemet helt ta över fartyget och gira och skjuta helt automatiskt. I sådana lägen hinner inte den mänskligt ledda stridsledningen i fartyget med, säger Peter Wimmerström.

Saab är med i ett konsortium som leds av Lockheed Martins kanadensiska bolag och som i slutkampen slog ut den amerikansk-franska alliansen General Dynamic och Thales.

- Det här är nästa generations system för nätverksbaserat försvar, säger Peter Wimmerström.

De kanadensiska fregatterna ska bland annat operera i Norra Ishavet och bevaka de kanadensiska intressena i detta råvarustrategiska område.

För Saab Systems är den här affären en ingång till nya marknader.

- Vi började vårt samarbete med Lockheed Martin i Kanada för fyra år sedan och har nu vunnit den här ordern i internationell konkurrens. Det kan ge oss ingång i USA, som är en svår marknad, och i andra stora affärer på världsmarknaden, säger Peter Wimmerström.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt