London får nät av elbilar

2014-03-14 09:52  
En Bluecar i Bollores franska flotta av elbilar. För designen står Pininfarina. Foto: Autolib

3000 elbilar ska placeras ut på olika uthyrningsplatser i London. Bilarna kan lämnas på destinationsplatsen.

Det är den franske miljardären Vincent Bollore som ska sätta igång med ett nät av eldrivna hyrbilar runt London likt det han redan har börjat bygga upp i Paris.

Där görs i medeltal 12000 uthyrningar per dygn. Bilarna hyrs vid en punkt i staden och kan återlämnas vid en laddstation i närheten av destinationsorten. Systemet liknar det som finns för hyrcyklar i många storstäder, däribland Stockholm.

Bollore börjar bygga upp nätet i London nästa år med 100 bilar för att 2016 har placerat ut 3000 elbilar på olika platser i staden. Samtidigt ska antalet laddstationer i staden öka från 1400 i dag till 6000 år 2018.

Hyrkostnaden uppskatts bli strax över hundra kronor i timmen.

Bilarna som används i Bolleres uthyrningsverksamhet kallas Bluecar och har skapats av den italienska konstruktionsfirman Pininfarina. Bilarna är fyrsitsiga med två dörrar och en längd på 3,65 m. Litiumjonbatteriet har en kapacitet på 30 kWh, vilket ska räcka till en körsträcka i stadstrafik på 250 km. Toppfarten är 110 km/h. Bilen vägen 1120 kg, varav batteriet står för 300 kg.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt