Lockpriser på världens billigaste bil

2010-12-29 15:04  

Världens billigaste bil Tata Nano har en prislapp på 16000 kronor. Ändå måste tillverkaren ta till lockpriser.

Försäljningssiffran i november för lågprisbilen Tata Nano var en katastrof, bara 509 bilar såldes. I somras lyckades man i alla fall bli av med omkring 9000 bilar i månaden.

Men flera faktorer har mattat köparnas intresse för lågprisbilen. Flera exemplar har drabbats av bränder, vilket fångats på bild och publicerats i tidningar.

Dessutom har Nano fått konkurrenter. Visserligen försvarar Nano i grundutförande titeln som billigaste bilen, men så snart man beställer lite extrautrustning drar priset iväg och börjar närma sig vad en större och säkrare bil kostar.

En sådan svår konkurrent är Maruti Suzuki Alto, som mer liknar en "riktig" bil och sålde bra i november.

Nu tar vd Carl-Peter Forster, tidigare vid tyska Opel, ett nytt grepp för att öka intresset för Nano. Han vänder sig först och främst till de 24000 anställda vid företaget och erbjuder bilen utan kontantinsats, och med en ränta på endast 2 procent.

Dessutom ökar garantin till att gälla upp till 60000 km mot nuvarande 24000.

Fabriken som tillverkar Nano har en årskapacitet på 250000 bilar, men bandet går just nu med mycket låg kapacitet.

Håkan Abrahamson

Mer om: Lågprisbil Tata

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt