Klart: Folkomröstning om Gripen i Schweiz

Svenska Gripen visar upp sig under en flygdemonstration för Schweiziska flygvapnet över Axalp 2012. I dag blev det klart att befolkningen ska folkomrösta om ett eventuellt Gripenköp. Foto: PASCAL LAUENER/TT

Folkomröstningen i Schweiz om köpet av 22 nya Gripenplan blir av. I dag nådde man med råge över 50 000 underskrifter - den lägsta gränsen för att hålla en folkomröstning.

Enligt uppgifter i schweiziska medier i dag kan en folkomröstning om landets Gripen-köp nu bli av. De två grupperingar som samlar in röster har nu tillsammans samlat in 80 000 namn på sina listor för en omröstning.

Grupperna är det socialdemokratiska partiet och den pacifistiska gruppen GSOA, som står för "Schweiz utan armé". Deras kampanjer inför omröstningen, som kommer att hållas nästa år, drivs var för sig eftersom man har olika politiska syften.

Landets parlament och dess båda kamrar sa tidigare i höstas ja till upphandlingen efter att frågan stötts och blötts i omgångar.

Håkan Abrahamson

Mer om: Saab Gripen

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt