Kan Silvia charma Lula och fixa Gripen-affären?

2010-01-11 16:00  

Det har strulat till sig för Saab och Gripen i Brasilien. Det svenska stridsflygplanet är favorit hos militären men president Lula gillar bäst det franska planet Rafale. Kan Drottning Siliva prata Lula tillrätta – på portugisiska?

Kung Carl XVI Gustaf och Drottning Siliva, är på semester i Brasilien och hälsar på hennes brasilianska släktingar.

Silivias mor är brasilianska och hette Alice de Toledo innan hon gifte sig med den tyske affärsmannen Walther Sommerlath. Hela familjen bodde länge i Brasilien är Siliva tillbringat en stor del av sin barndom.

Men trots att kungaparet är där på sin fritid säger Ny Tekniks källor att kungaparet lobbar vilt för att säkra positionerna för det svenska stridsflygplanet i den nära förestående beställningen på 36 plan.

Och om drygt två månader, den 23-26 mars, åker de tillbaka på statsbesök, inbjudna av Brasliens president Lula da Silva.

Den svenska regeringen kommer att vara representerad vid statsbesöket. Även en svensk näringslivsdelegation besöker Brasilien i samband med statsbesöket.

Frågan är om det räcker för att ro hem mångmiljardbeställningen till Sverige?

Som Ny Teknik tidigare har avslöjat har Gripen fått flest poäng i den tekniska och ekonomiska utvärdering som det brasilianska flygvapnet har gjort.

Ett av Gripens trumfkort är priset och de låga underhållskostnaderna – mindre än hälften av vad konkurrenterna franska Rafale och amerikanska Super Hornet begär.

Det andra stora trumfkortet är att Saab erbjuder Brasilien att bli hälftenägare i det nya Gripenprojektet med full insyn i Gripen Next Generation.

Men räcker det i det storpolitiska spelet där Frankrikes president Nicolas Sarkozy reser till Braslien på nationaldagen och kramar om president Lula inför världspressen och får Lula att säga att Rafale är det bästa planet och att Frankrike är den bästa samarbetspartnern.

Den brittiske flygvapenjournalisten Robert Hewes, på tidningarna Jane´s Defense och Jane´s Air Launched Weapons, har sin analys klar.

- Gripen är det bästa planet. Men Saab kan vinna alla slagen och ändå förlora kriget, sade han i höstas till Ny Teknik.

I Frankrike blev det stor kalabalik när det stod klart att det brasilianska flygvapnet föredrog Gripen framför Rafale.

Den franske försvarsministern Hervé Morin tog till storsläggan.

- Att jämföra Gripen med Rafale är som att jämföra en Volvo med en Ferrari. Dessutom är Gripen Next Generation ett plan som inte flyger utan bara existerar på fabrikens utvecklingsavdelning, sade Hervé Morin enligt nyhetsbyrån TT.

Och i helgen skrev brasilianska dagstidningar att president Lula och flera av hans ministrar tagit flygvapnet i örat och tvingat generalerna att skriva en ny rapport utan rangordning mellan de tre konkurrenterna.

Det uppger Dagens Industris korrespondent i Sydamerika, Anders Davidsson.

Det i sin tur har fått politikerna i parlamentet att reagera och varnat regeringen för att agerandet skadar Brasilien.

Regeringen misstänkliggör hela processen vad gäller transparens. Och jag tror inte att det skulle bli några dipolomatiska problem med Frankrike om Brasilien väljer det svenska flygplanet, säger ordföranden i senatens utrikesutskott Eduardo Azeredo.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt