Inga svåra olyckor i Carson City

2009-10-29 14:13  
Ballongbilar och ballonghus i Carson City i Vårgårda. Klicka för större bild. Foto: Autoiv

Autoliv i Vårgårda invigde i veckan Carson City – ett nytt testlaboratorium byggt som en småstad med gator, vägkorsningar och hus uppförda som Hollywoodkulisser.

Dockor som ska föreställa fotgängare promenerar på gatorna och självgående ballongbilar trafikerar dem.

Allt för att ”på ett säkert och realistiskt sätt kunna utvärdera olika kritiska situationer vid körning i stadsmiljö”, som företaget skriver i ett pressmeddelande.

Det finns till och med en verkstad där man bland annat kan tillverka prototyper.

I den miljön kommer Autoliv och dess olika kunder med underleverantörer att testa nya aktiva säkerhetssystem – radar, laser, kameror och olika sensorer som utgör grunden i de framtida system där man vill styra och bromsa bilen så att olyckan undviks eller mildras. ”Pre-cash”, som det heter på engelska.

I Carson City ska också Autoliv kunna ta på sig uppdrag från kunder utanför bilindustrin - till exempel utföra simuleringar, konstruktionsarbeten liksom tester av produkter och komponenter från många olika branscher.

Hans Dahlquist

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt