Honda undviker köbildning

2012-05-04 15:37  

Honda ska i maj testa en teknik som undviker att fordon fastnar i bilköer.

Tekniken har utvecklats tillsammans med forskare vid Tokyouniversitetet, och de första testerna visar att medelhastigheten kan höjas med 23 procent och bränsleeffektiviteten med 8 procent.

I stället för att ge föraren information om vilka köbildningar man bör undvika, så analyserar i stället tekniken mönstret för accelerationer och inbromsningar.

Om systemet ser risker med att körsättet kommer att orsaka köer, presenteras förslag till föraren på hur ett mjukare körsätt minskar risken för köbildning.

Ett lugnare körsätt påverkar bakomvarande bilisters sätt att framföra sina fordon, och sammantaget kommer det att minska risken för trafikstockningar.

I ett utökat system tänker sig Honda att körinformation distribueras till en molnbaserad server till andra trafikanter på vägen, så att exempelvis farthållare eller avståndsmätare ser till att tillräckliga avstånd hålls mellan bilarna för att köbildning ska undvikas.

De första proven med systemet inleds i Italien i maj. Senare ska prov även genomföras i Indonesien.

Håkan Abrahamson

Mer om: Honda Köbildning

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt