Här tänds ”Mars-raketen” för första gången

2019-02-05 13:16  

Ett viktigt steg på vägen mot mars. Under söndagen testade SpaceX sin nya raket. Raptor är den motor som enligt Elon Musk på sikt ska göra det möjligt att kolonisera vår grannplanet.

Det var i början av året som rymdbolaget SpaceX påbörjade förberedelserna för att testa sin nya rymdskeppsraket. Då avslöjade företagets grundare Elon Musk att man skeppat sin Raptor-motor från fabriken till en testanläggning i Texas. På Twitter kommenterade han det hela kort med: ”Förbereder att tända Starship Raptor-motorn”.

Och nu i helgen så tände man på.

I en video, som Musk delade på Twitter under måndagen får vi bevittna hur man testkör raketen i några sekunder. Ett första test som verkar fallit chefen på läppen: ”Första tändningen av Starship Raptor-motorn! Så stolt över det fantastiska arbetet”, skrev han i en tweet.

Men vad har det för betydelse att man testkör en raket? Självklart kan ingenjörer i dag göra enormt mycket arbete genom simuleringar och beräkningar. Men till syvende och sist finns det inget bättre kvitto på att arbetet är på väg åt rätt håll – än att testa det hela i verkligheten.

Och det är med all tydlighet som raketmotorn drar igång. En viktig sak man kan se i ett sådant här test är inte bara att det hela fungerar, utan även vilken färg lågan har. I de filmer som Musk delat syns det att flamman har en grönaktig ton, något som kan vara en indikation på att kopparlinern i motorkammaren bränns – och att mer isolering krävs. Precis sådant som provtändningar ska avslöja.

Motorn kommer att användas på SpaceX Starship (tidigare känd som BFR, Big Falcon Rocket), och som drivmedel används metan och flytande syre. Första testflygningen kan ske redan i år då företaget planerar att testa motorerna och ”hoppa” runt. Detta innebär att man skjuter upp till den lägre atmosfären och sedan tar sig ner för egen motor.

Målet är att till slut få en rymdraket som ska kunna åka till Mars, men den dröjer. Som ett första steg kommer bolaget påbörja olika uppdrag till månen. Bland annat ska man köra turister.

När det hela kan ske återstår dock att se. Elon Musks företag har en tendens att inte riktigt hålla sig till utstakad tidplan.

Felix Björklund

Mer om: Mars Rymden

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt