Här är ”origami-robotarna” som ska utforska Mars

2017-05-16 17:01  

NASA:s senaste skapelse är en liten och mångsidig robot som kan vika ihop sig själv. Tack vare den unika egenskapen ska ”Puffer” kunna utforska områden som inga andra kan ta sig till.

Att skicka något från jorden ut i rymden, för att inte tala om Mars, kostar otroligt mycket. Dessutom finns det stora begränsningar kring vad som kan skickas – för rymdfarkosterna har helt enkelt inte särskilt mycket utrymme.

Därför krävs det en hel del kreativitet när man utvecklar system för rymdfärder.

Vid NASA:s Jet Propulsion Laboratory i Kalifornien har ingenjörer gjort sitt yttersta för att skapa kompakta robotar. Och vad har de kommit fram till? Jo, en liten krabat kallad ”Puffer”.

Akronymen står för ”Pop-up Flat Folding Explorer Robot” och enheten är utvecklad för att kunna transporteras i ett väldigt platt format – för att sedan veckla ut sig när det väl är dags. Därtill gör formfunktionen att den kan utforska områden som större robotar har svårt att nå.

Tanken är att man ska bestycka en Mars-landare med ett helt gäng av dessa Puffer-robotar. När landaren kommer till områden där det är för riskabelt att fortsätta skickas en Puffer iväg istället. Det kan handla om att ta sig ner i kratrar eller in i skrevor och andra trängre utrymmen. Tanken är även att de ska kunna skickas ut i svärm – och då kunna samarbeta, exempelvis genom att vidarebefordra information från varandra till landaren.

I ett första skede är ”Puffers” tänkta att vara väldigt små, men designen är skalbar – och vill man så är det bara att förstora roboten för att bära större instrument.

I dagsläget har man testat prototyper av Puffer på flera olika ställen, från Mojaveöknen till en aktiv vulkan på Antarktis. Miniversionen av roboten har ett litet batteri som bara klarar 635 meter innan det är dags att ladda. I sin tänkta roll vid Mars-utforskning kommer roboten att ha vuxit till runt en brödrost storlek.

Kolla in roboten i klippen här nedan.

Felix Björklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Aktuellt inom

Prevas

Debatt