Här är Cadillacs plug-in-hybrid

2012-10-18 14:22  

Cadillac ELR heter den tvådörrars lyxcoupé med eldrift som GM börjar sälja tidigt 2014.

Tekniken bygger i grunden på plug-in-teknik som används i Chevrolet Volt/Opel Ampera. Men enligt GM ska litiumjonbatteriet utnyttjas på annat sätt i Cadillac ELR och hjulen blir större.

Några närmare tekniska specifikationer har inte uppgetts. Men Chevrolet Volt kan köras ca 60 km med fullt laddat batteri. Därefter drar en 1,4 liters bensinmotor vid och driver en generator som ger ström till elmotorerna. Den sammanlagda aktionssträckan blir då 500 km.

Sportcoupén baseras på conceptbilen Cadillac Converj som visades på bilsalongen i Detroit 2009, och då blev mycket uppmärksammad. Exakt hur den nya ELR kommer att se ut och vad som döljer sig under skalet kommer GM att presentera på bilsalongen i Detroit 2013.

Bilen ska byggas i samma anläggning som Chevrolet Volt, Detroit-Hamtramck Assembly Plant. GM kommer att investera 230 miljoner kronor i anläggningen för tillverkningen av Cadillac ELR. Anläggningen sysselsätter 1560 personer. Batteriet levereras av LG Chem, som även levererar till Volt/Ampera.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt