Här är bildelarna som skadar dig mest

2011-04-11 12:09  
Rikard Fredriksson

Dagens skydd för fotgängare minskar skadorna om man slår huvudet i motorhuven. Men en ny doktorsavhandling från KI pekar ut ännu farligare delar.

Det är vindrutans ram och nedre del som orsakar flest svåra och dödliga skador. I alla fall hos vuxna. Barn löper däremot större risk att slå huvudet i motorhuven där dagens skyddssystem för fotgängare främst sitter. Det visar en ny doktorsavhandling från Karolinska Institutet i Stockholm.

- Vår forskning visar att man behöver utöka skyddssystemen till nedre delen av vindrutan och A-stolparna, alltså främre stolpar mellan motorhuv och tak, för att minimera invalidiserande och dödliga skador, säger Rikard Fredriksson, doktorand vid institutionen för folkhälsovetenskap i ett uttalande.

Han har utgått från data från olyckor i Tyskland och Sverige, gjort krockprov med huvudattrapper och simulerat olyckor i dator. En av hans slutsatser är att risken för allvarliga skador skulle kunna minska om skyddssystem för motorhuv och vindruta kombinerades med självbromsande funktioner.

Rikard Fredriksson rekommenderar även biltillverkarna att använda helkroppssimuleringar i sitt säkerhetsarbete. Detta eftersom bilens design påverkar var man slår i bilen och i vilken hastighet islaget sker.

Arbetet med avhandlingen har finansierats av Autoliv, där Rikard Fredriksson även är verksam som forskare.

Mer om avhandlingen här

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt