Gripen-affären med Argentina hotad

2014-11-12 06:35  
Gripen E Foto: TT / Saab

Argentinas propå att - via Brasilien - få köpa 24 Jas Gripen plan kan stoppas av Storbritannien, rapporterar SR Ekot.

Anledningen är konflikten mellan länderna om Falklandsöarna utanför Argentinas kust.

– Det är otänkbart att den brittiska regeringen skulle stödja export av nyckelkomponenter i JAS Gripen som tillverkas av brittiska företag, säger Sash Tusa, försvarsanalytiker på konsultbyrån Edison Research i London, till Ekot.

I oktober sade Argentinas försvarsminister att landet hoppades att kunna köpa 24 Gripenplan via Brasilien. Men eftersom flera av de viktigaste delarna i planen, som till exempel radarn, tillverkas av brittiska företag blir affären svår att genomföra utan ett godkännande från den brittiska regeringen.

Och en talesperson för näringsministern i London skriver i ett uttalande till Ekot att den brittiska regeringen endast under "exceptionella omständigheter" tillåter export av militär utrustning som innehåller brittisk teknologi till Argentina.

Analytikern Sash Tusa tror att relationen mellan Sverige och Storbritannien skulle ta stryk om Argentina fick köpa Gripenplan.

– Om Sverige skulle sälja avancerade militära vapen till ett land som fortfarande verkar tycka att det är i krig med Storbritannien skulle det vara förvånansvärt ovänligt gjort.


Följ Ny Teknik på Facebook!

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL