Fyra fyrstjärniga generaler – och så Tolgfors

2009-11-27 09:48  
Sten Tolgfors Foto: Johan Jeppsson

Försvarsminister Sten Tolgfors berättar om veckans möte med sin brasilianska kollega Nelson Jobim om Gripen. "Bästa tänkbara uppställning", skriver Tolgfors på sin blogg.

”Förutom ministern deltog fyra fyrstjärniga generaler. Försvarsgrenchefen för marinen, den biträdande chefen för armén och flygvapenchefen Saito var med, samt en fyrstjärnig general från försvarsdepartementet i egenskap av rådgivare i försvarspolitiska utvecklingsfrågor. Därtill deltog en rådgivare för finansiella frågor, på mycket senior nivå”, skriver Sten Tolgfors.

Sten Tolgfors hade följe från Sverige av general Mats Nilsson från försvarsdepartementet och Saab-chefen Åke Svensson. Alla är nu tillbaka i Sverige.

Samtalen var mycket bra, skriver Sten Tolgfors.

” Vi berättade om Gripenofferten, att regeringen står bakom erbjudandet från Saab och svarade på frågor kring dess innehåll och möjligheten till framtida samverkan.”

”Saab och Sverige erbjuder ett plan som väl möter de operativa kraven och dessutom till ett som vi tror mycket konkurrenskraftigt pris. Detta gäller såväl kostnaden för inköp, som för att äga och använda Gripen. Därtill kommer ett samarbete kring utveckling av nästa generations Gripen.”

Men inte ens Sten Tolgfors kan undgå att känna hur vinden blåser Frankrikes väg i den här flygplansaffären.

”Hur Brasilien värderar detta gentemot andra offerter återstår att se, liksom vilka ytterligare faktorer som bidrar till avgörandet. Inför detta avgörande har Sverige och Saab gjort allt det vi kan för att föra fram det svenska alternativet”, slutar Sten Tolgfors sin blogg.

Senast nästa vecka väntas det brasilianska beskedet komma.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt