Fridlysta fladdermöss kan försena tysk Tesla-fabrik

2020-01-09 09:43  
Fladdermusen på bilden är fotad i Mexiko och har inget med fladdermössen i Tyskland att göra. Foto: Nickolay Hristov / Science

Teslas nya Gigafactory i Tyskland har stött på ett sött problem. Fridlysta fladdermöss måste flyttas innan byggstart får ske – och det är redan bråttom.

Innan sommaren ska Tesla dra igång bygget av sin första europeiska bilfabrik i närheten av Berlin, men ett oväntat hinder har dykt upp. I skogsområdet i Grünheide, där fabriken ska byggas, lever flera arter fridlysta fladdermöss, rapporterar Berliner Zeitung.

I måndags lämnade Tesla in en miljökonsekvensbeskrivning för bygget, och nämnde då planer på att flytta fladdermöss, reptiler och andra fridlysta arter från platsen innan byggstart.

Men den tyska naturskyddsföreningen Nabu säger till Berliner Zeitung att biltillverkaren behöver ansöka om ett särskilt tillstånd innan de får lov att göra det.

Läs mer: Så många Tesla-bilar ska nya Berlin-fabriken spotta ut

Problemet är att både tillståndsprocessen och flytten måste ske illa kvickt om Teslas tidsplan ska hålla. Tanken är att fabriken ska inleda produktion under nästa år.

Fladdermössen övervintrar fram till slutet av februari eller början på mars, och bör flyttas innan dess. Om Tesla inte hinner flytta fladdermössen och börja avverka träden under de närmaste månaderna uppstår dessutom ett nytt problem. Efter den 27 februari är det förbjudet att fälla träd under den tidsperiod som fåglar häckar i området.

Totalt kommer Tesla att behöva avverka 153 hektar tallskog i Grünheide. Som kompensation ska biltillverkaren plantera knappt 160 hektar skog på annan plats.

Simon Campanello

Mer om: Tesla Model Y

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt