Friar gaspedal från misstänkt elfel

2011-02-10 09:47  

USAs regering friar Toyotas gaspedal från misstankar om elektroniska fel, som påstås få bilar att rusa okontrollerat.

Efter flera anmälningar i USA om gaspedaler som låst sig och orsakat olyckor tvingades Toyota återkalla miljontals bilar, och införde säljstopp under en period 2010.

Misstankar riktades mot elektroniken som styr motorvarvtalet beroende på hur långt ner föraren trampar på gaspedalen.

Den amerikanska trafiksäkerhetsmyndigheten NHTSA tog rymdorganisationen Nasa till hjälp för att utreda saken.

Efter tio månaders utredning konstaterar nu Ray LaHood vid departementet för transportfrågor konstaterar nu att elektroniken inte kan lastas för problemen. Pedaler kan ha fastnat av mekaniska orsaker, liksom felaktigt utlagda golvmattor. Men även felaktigt handhavande från bilförare är en hypotes, de har trampat på fel pedal.

Toyota dömdes att betala 49 miljoner dollar i skadestånd för att inte tillräckligt snabbt ha reagerat på problemen, och högsta Toyotachefen Akio Toyoda tvingades vittna inför USAs kongress.

Washington Post kommenterar på ledarplats att Toyota blivit utsatt för "politisk masshysteri". Efter NHTSAs besked steg Toyotaaktien 5 procent.

Håkan Abrahamson

Mer om: Gaspedal Bromsfel

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt