Försvunna planet ”ett mysterium”

2014-03-11 07:46  

Ett flygplansmysterium utan motstycke – så beskrivs händelsen med det försvunna malaysiska passagerarplanet.

Trots ett stort sökpådrag har inga spår efter planet hittats tre dagar efter att det försvann.

Fem passagerare hade checkat in på det försvunna flyget - men dök aldrig upp vid flygplatsens gate, skriver Wall Street Journal. Alla fem ska ha checkat in individuellt. De är inte misstänkta för något, men utreds rutinmässigt liksom alla andra passagerare som var ombord på planet, eller skulle vara ombord på planet, uppger en tjänsteman hos den malaysiska regeringen. Enligt internationella flygregler så måste bagage tillhörande incheckade passagerare som inte dyker upp vid avgången tas bort från planet. Så ska även ha skett i det här fallet, enligt chefen för den malaysiska luftfartsmyndigheten.

Planet försvann plötsligt över havet i lördags på en flygning mellan Kuala Lumpur och Peking, utan någon form av varningssignal från besättningen.

På måndagen hade man ännu inte hittat några spår efter planet, en Boeing 777. Ombord fanns 239 personer, de flesta kineser.

Sökområdet utvidgades på måndagen, dels till ett större område till havs och dels över land. Ett tiotal länder deltar sedan tidigare i sökandet i vattnen mellan Malaysia och Vietnam med fartyg och flygplan.

Malaysias jordbruksminister har även bett landets fiskare att koncentrera sig på att leta efter rester från det försvunna passagerarplanet i havet.

Ett "flygplansmysterium utan motstycke", säger chefen för Malaysias civila flygmyndighet, Azharuddin Abdul Rahman, om olyckan _ eller terrordådet.

Eftersom de malaysiska myndigheterna inte kan utesluta att planet kan ha utsatts för ett terrordåd riktas utredningen mot de två passagerare som reste med stulna pass. Identiteten på en av de två är fastställd, meddelade polisen i Malaysia, men man ville inte avslöja mer än att det handlar om två män med ett "icke-asiatiskt utseende".

Passen var utställda i Italien och Österrike och hade stulits i Thailand.

Det malaysiska planet har jämförts med Air France flight AF447, med 228 personer ombord, som måndagen den 1 juni 2009 försvann över Atlanten på en flygning mellan Rio de Janeiro och Paris. Den gången hittades dock vrakdelar redan efter ungefär ett dygn, den 2 juni.

TT / Ny Teknik

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt