Försvarssamarbete ska ge koll på flygincidenter

2015-01-12 16:15  
Försvarsminister Peter Hultqvist tillsammans med Finlands försvarsminister Carl Haglund vid Rikskonferensen Folk och Försvar Foto: TT

SÄLEN. Nytt fördjupat försvarssamarbete mellan Sverige och Finland ska ge länderna bättre information om civila och militära plan som flyger över bland annat Östersjön.

Försvarsministrarna för Sverige och Finland, Peter Hultqvist och Carl Haglund, gav i dag – på Folk- och Försvarskonferensen i Sälen – några smakprov på vad Finland och Sverige planerar att göra för att konkret öka försvarssamarbetet i fredstid.

Bland annat vill man utbyta luftlägesbilder med varandra, vilket skulle öka ländernas möjligheter att upptäcka och reagera på flygincidenter.

- Det skulle ge bägge länderna radikalt bättre möjligheter att följa civila och militära verksamheter i luften, säger Peter Hultqvist.

- Den första åtgärden kan vara på plats inom sex månader.

Man öppnar också för att byta hemlig information om marina operationer med varandra. Dessutom vill man att respektive försvarsdepartement och försvarsmakter ska kunna kommunicera säkert med varandra.

- Redan andra kvartalet 2015 kan säkert samband finnas mellan högkvarteret och finska huvudstaben, säger Hultqvist.

Dessutom diskuterar man att använda varandras flygbaser som reservflygplatser vid exempelvis dåligt väder och övningar.

Man vill också öka övningssamarbetet, och bland annat träna ubåtsjakt tillsammans i stora internationella övningar under 2016-2017.

En slutrapport med förslagen, som ländernas försvarsmakter tagit fram, ska i sin helhet presenteras i mitten av februari.

 

 

Gilla Ny Teknik på Facebook

Mer om: Försvaret

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt