Förlust och profilavhopp sänker Tesla

2019-07-25 09:00  
Teslas vd Elon Musk och avgående teknikchefen JB Straubel. Foto: Tore Meek/TT

Tesla rasade på efterbörsen efter ett sämre resultat än väntat för andra kvartalet. Dessutom tar legendariske teknikchefen ett kliv tillbaka

Förlusten blev 408 miljoner dollar, eller 1:12 dollar per aktie. Marknaden hade enligt Reuters räknat med 0:40 dollar per aktie.

När vd Elon Musk under konferenssamtalet efter rapporten meddelade att Straubel avgår som teknikchef, en titel som på engelska förkortas CTO, fick aktiefallet ny fart. Under onsdagskvällen låg Tesla på minus drygt 11 procent på Wall Street.

Under kvartalet levererade Tesla 95 200 bilar. Det är kvartalsrekord för elbilstillverkaren. Det tidigare rekordet noterades under fjärde kvartalet I fjol då 90 966 bilar levererades.

Nära Volvo

JB Straubel är tillsammans med Elon Musk toppchefen som jobbat längst på Tesla. I rollen som teknikchef, CTO, har han spelat en avgörande roll för den viktiga utvecklingen av Teslas batteriteknik, teknik som europeiska och asiatiska konkurrenter trots stora resurser har svårt att hinna ikapp. Under konferenssamtalet betonade dock Straubel att avhoppet inte är ett tecken på bristande förtroende, utan att han kommer att fortsätta ha en rådgivande position hos Tesla.

Omsättningen ökade till 6,35 miljarder dollar, något under de 6,41 miljarder som analytikerna räknat med. Det är en ökning med nästan 60 procent jämfört med samma period förra året.

Tesla är därmed nästan, men inte riktigt, ifatt Volvo Cars i omsättning. Volvo redovisade nyligen en omsättning på 67 miljarder kronor, vilket motsvarar 7,1 miljarder dollar.

Nästa gigafabrik

Tesla är alltså ett företag med kraftig växtvärk, och Musk sade att man på nu fokuserar mer på att kunna producera fler bilar och batterier än vinst. Bland annat ska nästa så kallade gigafabrik tas i drift i Kina senare i år, och den hett emotsedda Model Y ska börja tillverkas i större upplagor under 2020.

Volymbilen Model 3 är redan bästsäljare i sin klass i USA, och enligt Musk kan den tillsammans med den lite större syskonmodellen Y på sikt globalt komma upp i två miljoner sålda exemplar per år.

 

TT / Ny Teknik

Mer om: Tesla

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt