Ford får smartare bilar med Google

2011-05-11 12:04  
Så här har Ford tänkt att hybridbilen ska användas.

Hybridbilar som vet vart du ska och som tar dig dit så bränslesnålt som möjligt. Det ska bli resultatet av ett nytt samarbete mellan Ford och Google.

USA:s biljättar tar hjälp av Silicon Valley för att göra bilarna smartare. Ford har inlett ett samarbete med sökjätten Google för att utveckla hybridbilar som förstår vart du ska redan när du sätter dig bakom ratten.

Bilen loggar alla data om hur den används. Informationen bearbetas sedan av en ny tjänst från Google som går under namnet Prediction. Det är en beräkningsmotor som utifrån historiska data kan förutsäga framtida mönster.

Om bilföraren till exempel sätter sig i bilen på morgonen utanför hemmet så förstår bilen att den ska till jobbet. Med hjälp av andra data, till exempel över trafiksituationen och om det finns zoner på vägen där bara bilar med låga utsläpp får köra, så optimerar bilen körningen så att den ska ske så snabbt och så bränslesnålt som möjligt.

Det kan till exempel handla om att koppla på eldriften vid rätt tillfällen.

Ford berättar inga detaljer. Projektet är på utvecklingsstadiet och drivs av Fords forsknings- och innovationsavdelning.

Eftersom beräkningarna görs på servrar på distans är säkerheten en viktig aspekt enligt Ford. En viktig del av projektet är därför att se till att alla data som samlas in om en viss bil och förare inte hamnar i orätta händer.

Marie Alpman

Mer om: Google Bilar

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt