Flygbolag automatiserar bussar – ska kapa personalkostnaden

2020-01-27 15:25  

En perfekt miljö med potentiellt enorma vinster. I Japan utför flygbolaget ANA tester med självkörande bussar på flygplatsen Haneda.

På större flygplatser är det vanligt med busstransporter till och från flygplan.

Ett nödvändigt ont eftersom det är så trångt. Dessa resor är, sin korta natur till trots, en ganska personalkrävande affär.

Därför har det japanska flygbolaget All Nippon Airways påbörjat ett försök med automatisering av dessa transporter.

Läs mer: Rattlösa bilen ska spara användare tiotusentals kronor om året

Flygbolaget har tagit hjälp av SB Drive, Advanced Smart Mobility och BYD. Tillsammans har de utvecklat en transportbuss som agerar autonomt på flygplatsen Haneda utanför Tokyo. Bussen kommer trafikera en sträcka om 1,9 kilometer inne på flygområdet och även om det av säkerhetsskäl sitter en förare bakom ratten är meningen att hen inte ska behöva göra något.

– När de är fullt implementerade så kommer autonoma elektriska bussar att ge en bekvämare transitupplevelse för våra passagerare. Detta samtidigt som det ökar effektiviteten för vår flygplatspersonal, säger Shinzo Shimizu, vice vd för ANA i ett uttalande.

Kostnadspost för personal kan kapas

ANA och partnern SB Drive har genomfört olika pilotprojekt med förarlösa bussar sedan 2018. Men tidigare har det handlat om mindre transporter som körts på allmän väg.

Den nuvarande testperioden pågår mellan den 22 och 31 januari. Om testet faller väl ut så är planen att tekniken ska implementeras mot slutet av året.

Och med tanke på att Haneda är världens fjärde största flygplats sett till passagerare så kan automationen innebära att en stor kostnadspost för personal kapas.

Felix Björklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt