Europeiska biltillverkarna har enats om att dela data

2019-06-06 07:11  
Volvo är ett av företagen som har drivit på för en ömsesidig delning av anonymiserad säkerhetsdata. Foto: Daimler AG - Global Communicatio

Nu samarbetar Volvo, Daimler, BMW och Ford kring att dela trafiksäkerhetsdata från bilar och infrastruktur. Tekniken öppnar för varningar i realtid.

Det paneuropeiska pilotprojektet sammanför Volvo Cars, Daimler, BMW AG och Ford Smart Mobility med tjänsteleverantörer och ett antal EU-länder. Projektet drivs som ett offentligt-privat partnerskap under European Data Task Force. Målsättningen är att parterna ska dela säkerhetsdata eller säkerhetstjänster baserade på informationen via en molnbaserad plattform.

Volvo har drivit på för en ömsesidig delning av anonymiserad säkerhetsdata sedan 2017, och bolagets vd Håkan Samuelsson anser att informationen ska vara gratis.

– Det räddar liv, och skattebetalarnas pengar. Jag uppmanar andra biltillverkare och regeringar att arbeta tillsammans med oss för att göra verklighet av denna typ av datadelning så brett som möjligt, säger Samuelsson i ett pressmeddelande.

Läs mer: Så hindras unga från att köra bil utan bälte

Volvo kommer bidra med uppgifter från systemen Hazard Light Alert och Slippery Road Alert. Datan kan användas av de andra biltillverkarna för att exempelvis varna förarna om faror längre fram på vägen.

Mercedes, BMW och Ford har redan demonstrerat hur tekniken kan fungera. Under ett test i Eindhoven, Nederländerna placerades två sändarfordon längs ett vägavsnitt för att simulera ett haveri. Så fort de aktiverade sina varningsblinkers fick efterföljande "mottagarfordon" en varning om hindren på vägen. Tanken är att informationen även ska kunna skickas vidare till ett center för trafikövervakning.

Läs mer: Då kan GM och Michelin lansera det luftfria däcksystemet

Redan för flera år sedan lade Daimler en grund som möjliggör den här utvecklingen, och i dag har Mercedes fordon som är utrustade med den nödvändiga tekniken för ett brett och samtidigt säkert utbyte av information kopplad till trafiksäkerhet.    

– Bil-till-X-kommunikation har potential för att öka säkerheten på vägarna avsevärt. Med det här projektet höjer vi de tidigare tillvägagångssätten till en helt ny nivå. För första gången har vi med ett stort antal mycket kapabla och effektiva partners, så att varningsmeddelanden rent praktiskt kan nå ett stort antal användare på vägen, i realtid. Det här kan rädda liv, säger Sajjad Khan, som sitter i Mercedes ledningsgrupp i ett uttalande.

Under de följande tolv månaderna kommer projektet fokusera på datakompatibilitet och molnbaserad databehandling.

John Edgren

Mer om: Volvo Cars BMW

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt