EU:s varning till Trump om biltullarna: ”Skadliga”

2018-07-02 12:00  
Volvo S60 ska tillverkas i USA - och slipper därmed en eventuell tullavgift - om den köps i USA. Foto: Volvo

EU varnar nu USA för att man planerar mottullar på motsvarande 2,7 miljarder kronor om USA går vidare med hotet om tullavgift på europeiska bilar.

Stämningsläget mellan EU och USA blir allt mer spänt i tullfrågan.

I ett tio sidor långt dokument till USA:s handelsdepartement, skriver EU att tullar för 294 miljoner dollar nu kan bli aktuellt, detta utöver de 25-procentiga tullar på varor från USA för 2,8 miljarder euro som EU-kommissionen tidigare fattat beslut om.

”Ekonomiska analyser visar att utökade tullar kommer att vara skadliga och främst för amerikansk ekonomi”, står det i skrivelsen till handelsdepartementet.

Det nya hotet hänger samman med president Donald Trumps varning i slutet av juni att införa 20-procentiga tullavgifter på import av europeiska bilar.

Läs mer: Trump varnar amerikanska mc-jätten Harley-Davidson

Från EU-håll exporterades bilar för 43,6 miljarder dollar till USA medan det i motsatt riktning exporterades för 6,2 miljarder dollar.

Trump vill därför i sitt utspel se att bilarna för den amerikanska marknaden ska tillverkas i USA. Samtidigt får också Trump kritik från de inre leden i form av den amerikanska handelskammaren.

Traditionellt sett en allierad med Republikanerna går nu handelskammaren ut i en kampanj där man kritiserar Trumps handelspolitik och lyfter fram hur ett globalt handelskrig kan påverka plånböckerna hos amerikanska konsumenter.

Delstat för delstat försöker man påvisa kostnader, för exempelvis Texas handlar det om 1,4 miljarder dollar enligt beräkningar från handelskammaren.

Mer om: Fordon

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt