Ena färdskrivaren bärgad

2011-05-02 10:01  
Färdskrivaren på 3900 meters djup. Foto: BEA / Scanpix

En av det störtade Air Franceplanets svarta lådor har nu hittats och bärgats från 3900 meters djup ur Atlanten.

Den franska haverikommissionen BEA meddelade på söndagskvällen att undervattensfarkosten Remus lyckats hittas och bärga en av de två färdskrivare från det havererade Air Franceplanet, som störtade i Atlanten i juni 2009 under en färd mellan Rio de Janeiro och Paris. 228 människor omkom.

Den enhet som nu hittats är den som loggar all flygdata. Fortfarande hoppas man även hitta den andra enheten, som spelar in konversationen mellan piloterna.

Men det kan dröja upp till ett par veckor innan teknikerna vid BEA vet om det alls finns några uppgifter sparade i minnet på färdskrivaren. Kraven på sådana skrivare är att de ska klara 30 dygn på ett vattendjup av 6100 meter. De svarta lådorna från Air France flight 447 har legat på ca 4000 meters djup i snart två år.

Förutom att leta efter vitala vrakdelar ska undervattensroboten även försöka ta upp kvarlevorna av döda passagerare.

Efterforskningarna bekostas av flygbolaget Air France och flygplanstillverkaren Airbus. De satsar 80 miljoner kronor på att få veta vad som hände vid olyckstillfället, detta sedan en fransk domstol inlett en förundersökning om åtal för mord.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt