Elbilarna måste accelerera ännu mer i Norge

2017-10-03 10:01  
För att nå målet om fossilfri fordonsförsäljning måste nollutsläppsbilarna rycka fram ännu mer, säger Christina Bu som leder Norsk Elbilforening. Foto: Bart Pro / Alamy, Mats Schagerström / TT

Trots att nästan var tredje såld bil i Norge nu är en ren elbil ligger man efter.

För att nå målet om fossilfri fordonsförsäljning om åtta år måste nollutsläppsbilarna rycka fram ännu mer, säger Christina Bu som leder Norsk Elbilforening.

De norska politikerna i stortinget har enats om att efter 2025 ska bara avgasfria fordon få säljas i Norge. Och redan är ungefär varannan ny bil laddbar, samtidigt som dieselandelen rasar.

I september var 29 procent av de sålda personbilarna helt eldrivna. Ytterligare 19 procent var laddhybrider, och 12 procent var icke laddbara hybrider.

– Detta bidrar till historiskt låga utsläpp. Det går riktigt bra. Vi vet att Tesla har levererat extra många bilar under månaden, men samtidigt är det fler som ser att tiden nu är mogen att ta steget över till elbil, säger Christina Bu till nyhetsbyrån NTB.

Läs mer:

Läs mer: Så rätt har prognosmakarna haft om elbilar – hittills

Tesla brukar ”spurta” i sina leveranser sista månaden i varje kvartal. Företagets Model S och X var september månads näst respektive tredje mest sålda bilar, slagna bara av VW Golf, vars el- och laddhybridversioner dominerar i Norge.

Men Bu bedömer att miljöbilarnas försäljning måste accelerera ännu mer för att 2025-målet ska nås.

Mer om: Elbilar

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt