Fordon

BMW bekräftar: Börjar med bränclecellsbilar

Ett koncept på bränslecell baserat på hybriden I8. Foto: Press
Ett koncept på bränslecell baserat på hybriden I8. Foto: Press

Efter årtionden av experimentering hoppar BMW på bränslecellståget. Inom kort ska en första testflotta skickas ut och volymproduktion beräknas till 2025.

Publicerad

Bränsleceller börjar få allt fler rubriker.Från myndighetshåll jobbar man på för att accelerera utvecklingen och inom underleverantörsledet så ses framtiden för tekniken som ljus. Och nu kliver ytterligare en tung spelare in och berättar att de satsar på bränsleceller.

Det är BMW som meddelar att de inom kort kommer att börja testa X5:or med tekniken. Dels för att börja få in mer data, men även för att se hur kunder reagerar. Det rapporterar Forbes.

Ska ta hjälp av Toyota

Men man kommer inte göra det ensam. Den tyska tillverkaren kommer att ta hjälp av Toyota som har stor erfarenhet – och som även gett fri tillgång till sina patent inom elhybrid samt bränslecellsteknik. Målet är att ha en testflotta ute ”i början av 2020-talet” samt serieproduktion i gång 2025.

BMW har tidigare utvecklat bränslecellsbilar, men ingen av de prototyper som tagits fram har kommit så långt som till serieproduktion. Skälet att man nu väljer att gå ut och berätta om satsningen beror säkerligen på att de ser behovet av en bredare elektrifierad palett för att klara striktare utsläppskrav.

"Elektrifiering är överhajpad"

Tillverkarens utvecklingschef, Klaus Fröhlich, har tidigare sagt att ”omställningen till elektrifiering är överhajpad”, och att batteriråvaror eventuellt kan bli en riktigt problem. I de lägen kan bränsleceller vara räddningen undan utsläppssanktioner…