ELBILAR

Mercedes bekräftar: Överger strategin att elbilar ska se futuristiska ut

Mercedes G580 EQ.

Slopat namn och skrotad design. Efter ett par års försök med särskiljande utseende och egen nomenklatur överger Mercedes nu sin elbilsdesign för att folk ”vant sig” vid elbilar.

Publicerad Uppdaterad

När Mercedes lanserade sin stora elbilssatsning ville tillverkaren visa att man slagit in på ett nytt spår. Modellnamnen började med EQ och designen var speciell. Det skulle synas att man körde en elbil.

Strategin var raka motsatsen till det BMW gjorde. BMW behöll elbilarna som en del av den modellinje de tillhörde. Sett till mottagande och försäljning förefaller det som om BMW valde den rätta vägen.

Det här har man insett på Mercedes och under Pekingmässan kom det första steget mot att det nya ska vara mer som det gamla. När den eldrivna G-Klassen lanserades var det inte som EQG som det pratats om. Nej, i stället vart det G580 EQ – och designen var snudd på identisk med de fossildrivna alternativen.

Mercedes EQS.
Mercedes EQS.

Enligt tillverkaren ville man under inledningen av elbilsomställningen ville visa upp det nya, men nu när köpare och folk i allmänhet vant sig vid eldrift – då behöver det inte särskiljas med specialdesign på något sätt.

Enligt Robert Lesnik, chef för exteriördeisgn på Mercedes, har vi redan fått se de första stegen i den riktningen och till Autocar säger han:

– Vi har alltid sagt att den första generationens elbilar ska se annorlunda ut. En specialanpassad arkitektur förtjänar en specialanpassad design. Men efter en generation sa vi att det vi inte trodde att det skulle behövas längre, eftersom folk skulle ha vant sig vid elbilar.

De första stegen i den nya riktningen syns dels med G580 EQ, men även att man i Peking visade upp en EQS med en traditionell grill och stjärna på huven.

På den kinesiska marknaden har BMW belönats i försäljning för sin mer traditionella framtoning (I4, I7, I5, IX1) medan Mercedes har straffats. 

Mercedes är dock inte ensamt om att göra denna feltolkning av vad elbilsköpare vill ha. Volkswagen gjorde detsamma. De lanserade ID-familjen och sjösatte en ny elbilsdesign. Nu har VW ändrat sig, backar från ID-serien och vänder sig tillbaka till den klassiska Golf-serien.