EU, Japan och USA ska samarbeta om bränsleceller

2019-07-08 16:04  
Japan och USA vill börja samarbeta med EU kring utvecklingen av framtidens bränsleceller. Foto: Transport Evolved

Ett globalt samarbeta för att främja bränslecellsutvecklingen. Representanter för EU, Japan och USA har enats om att de tillsammans ska arbeta för att utveckla nödvändiga standarder.

Det var i samband med det energiministermöte som G20-länderna hade som EU:s energidepartement (ENER), japanska ekonomi-, handels- och industridepartementet (METI) samt amerikanska energidepartementet (DOE) beslöt sig för att skapa en slags grund för utvecklingen av bränsleceller.

Läs mer: ”Bränslecellsbilar kommer gå om batterielektriska”

Samtliga myndigheter anser att tekniken kan ge enorma fördelar inom energi-, ekonomi- samt miljösektorn.

"Bränsleceller kan skapa värde i alla sektorer"

Från myndighetshåll ses bränsleceller som en del av en bredare portfölj av tekniker som kan vara ”en nyckel till att öppna möjligheter och värde i alla sektorer, från transport till industri samt möjliggöra pålitlig, ren och prisvärd elektricitet”. Det rapporterar sajten Smart2zero.

Tillsammans är tanken att man ska stärka sitt samarbete och titta närmare på hur det ska gå att få till ett effektivt ramverk. Målet är att det ska leda till en utveckling för framställan av hållbar vätgas, något som ses som ett problem, samt accelerera utvecklingen av bränsleceller.

Första konkreta stegen kan tas i höst

Nästa steg de tre organisationerna planerar är att få fram ett samarbetsdokument som kan presenteras på nästa ministermöte den 25 september. Därefter skulle de första konkreta stegen kunna tas.

Läs mer: Kolla in BMW:s vision av framtidens motorcykel

Ännu så länge är det för tidigt att säga vad det här kan leda till. Men att man från myndighetshåll nu försöker etablera globala ramverk samt samarbeten för att påskynda utvecklingen av bränslecelller lovar gott för tekniken.

Felix Björklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt