Biljätten: Vi är på jakt efter Tesla

2018-07-12 14:44  
Foto: Maserati

Ett italienskt elektrifierat alternativ och ett svar på Tesla. I en intervju avslöjade Tim Kuniskis, chef för Alfa Romeo och Maserati, att man har elbilstillverkaren i siktet. ”Allt håller på att elektrifieras. Titta på vår produktportfölj och du förstår att vi är på jakt efter Tesla”, säger han.

När det talas om elbilar – är Fiat Chrysler Automobiles sällan ett hett ämne. Förvisso har man sedan länge haft en eldriven variant av Fiat 500, men den har endast sålts i amerikanska stater där det finns krav på större biltillverkare att sälja elbilar. En "alibi-modell" som man enligt egen utsago förlorar enorma summor för varje såld bil.

Läs mer: Tesla bygger stor bilfabrik i Kina

Men nu ska det ska bli ändring på den punkten. I en intervju med NBC News säger Tim Kuniskis, chef för FCA:s båda lyxmärken Alfa Romeo och Maserati, att man ska börja jaga Tesla – och enbart Maserati ska ha fyra eldrivna bilar innan 2022.

Exakt vilka modellerna blir går Kuniskis inte in på, men det krävs inte allt för stor fantasi för att inse att det blir elektrifierade versioner av suven Levante, sedanerna Ghibli, Quattroporte samt troligtvis en coupé baserad på konceptet Alfieri. Oavsett modell kommer man dock inte nöja sig med att enbart stoppa i eldrivlina – det ska vara tronpretendenter i respektive segment.

– FCA:s elektrifierade lyxmodeller kommer att ha ett prestandamässigt övertag, säger Kuniskis.

Elbilen som prestandamaskin lockar lyxbilsköpare

Precis som bland annat Volvo kommer de använda elektrifiering för toppmodellerna och ”effektstege-strategin” spänner över fler olika drivlinetekniker.

I botten finns modeller med fyrcylindriga motorer, sen blir det starkare och starkare sexcylindriga motorer följt av V8 och V8:or med dubbelturbo och laddhybridteknik. El-modellerna kommer att vara högst upp på stegen. För enligt Kuniskis har det blivit klart att elbilar kan attrahera lyxbilsköpare om de kan säljas in som prestandamaskiner – inte gröna miljömobiler.

Felix Björklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt