Avgasfusk sänker VW-aktien

2015-09-21 10:56  
VW-chefen Martin Winterkorn medger fusket med avgasvärdena och ber kunderna om ursäkt. Foto: VW

Larmet från amerikanska miljömyndigheten EPA om att Volkswagen fuskat med avgasvärdena på sina dieselbilar i USA fick VW-aktien att störtdyka på måndagen.

Volkswagenchefen Martin Winterkorn medgav i helgen att VW har manipulerat programvaran som styr avgasreningen i dieselbilar från koncernen så att mätvärdena vid EPAs provtagningar ger bättre värden än vad bilarna sedan presterar i vardagskörning.

Skillnaden är så stor som att släppa ut 40 gånger mer kväveoxider vid vardagskörning än när bilarna testas i EPAs laboratorier.

Martin Winterkorn såg till att stoppa försäljningen av bilar tvåliters dieselmotorer med omedelbar verkan. Han har även verkat för att en oberoende undersökningskommission tillsätts.

Dessutom har han fått be kunderna om ursäkt för att företaget lurat dem vad gäller miljövärdena för produkterna.

Förutom att VW-aktien föll 22 procent på måndagen hotar EPA med böter som kan uppgå till 18 miljarder dollar, mer än 150 miljarder kronor.

I tysk press oroar sig även andra tyska biltillverkare för att tyska produkter nu har fått allmänt dåligt rykte, speciellt på den amerikanska marknaden. Dessutom anklagar fler konkurrentern VW för att med de manipulerade avgasvärdena ha snedvridit konkurrensförhållandena.

Fusket gäller närmare en halv miljon bilar av märkena Volkswagen och Audi tillverkade åren 2009 till 2015

Håkan Abrahamson

Mer om: Volkswagen

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt