Alfa Romeo har italienskt dna

2014-01-10 15:51  
Alfa Romeo Mito, en av tre modeller i Alfas program. Foto: Alfa Romeo

Alfachefen Marchionne talar klarspråk: Alfa Romeo är inte till salu! Bilens dna finns i Italien!

Därmed har koncernchefen för den italienska biltillverkaren än en gång gjort klart hur han ser på den blödande Alfadivisionen. Alfa Romeo ingår i Fiatgruppen, som i sin tur vid årsskiftet köpte Chrysler, för övrigt den del av koncernen som går med vinst.

Tyska konkurrenten Volkswagen har gjort framstötar om att få köpa loss den anrika italienska sportvagnstillverkaren, men Sergio Marchionne säger till tidningen La Repubblica att "det kan de fortsätta drömma om på VW" och drar en liknelse med ett annat varumärke i koncernen:

- Liksom Jeep säljs över hela världen, men i hjärtat är en amerikansk bil, så måste Alfa Romeos dna helt och fullt vara äkta italienskt.

Nästa år utlovas nya Alfamodeller som ska förändra märkets image och öka prestigen. Utrymme finns helt klart för ökad produktion i Italien där uppskattningsvis endast 40 procent av Fiatgruppens tillverkningskapacitet utnyttjas.

Ett märke i koncernen som drabbas av inskränkningar är Lancia, som i fortsättningen endast ska säljas på den italienska hemmamarknaden. Endast en modell, Ypsilon, kommer att tillverkas.

Marchionne säger vidare i intervjun att han funderar på att ge den nya italiensk-amerikanska bilkoncernen ett nytt namn. Var huvudkontoret ska placeras är ännu oklart, det beror på vilken börs företaget ska noteras: New York eller Milano.

Håkan Abrahamson

Mer om: Alfa Romeo

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt