Fordon

Airbus-drönaren har flugit non-stop i över 17 dagar

Foto: Airbus
Foto: Airbus

Den är liten, den är obemannad och den har flugit i över 17 dagar. Men kommer den att kunna slå sitt tidigare världsrekord? 

Publicerad

I juni lyfte Airbus farkost Zephyr S från Yuma Proving Ground, Arizona. Sedan dess har det flugit i mer än 17 dagar utan att landa, skriver The Drive

Den soldrivna drönaren har kapacitet att flyga på mycket hög höjd, det kan operera på en höjd om 23 200 meter. Därför beskrivs den som både drönare och satellit. 

Farkosten är byggd för att hålla sig i luften under lång tid och för att kunna transportera sig långa sträckor. Det är egenskaper som gör att det kan fungera som en sensorplattform för militären. 

I inledningen av testerna flög drönaren i mönster över testplatsen Yuma Test Range. Men enligt flygspårningsdata kan man se att den längre in experimentet fått testa vingarna rejält. Den 27 juni flög Zephyr S över Karibiska havet, sedan in i luftrummet över Belize. Men nu har den lilla drönaren vänt tillbaka mot USA igen.

Det här är inte första gången som Zephyr S är ute på en längre flygtur. 2018 var den uppe i luften i 26 dagar – vilket blev ett Guinessrekord för obemannade farkoster. Det är ännu oklart om det nuvarande testet är tänkt att pågå så länge.

Foto: Airbus

Enligt The Drive är man den här gången ute efter att i första hand testa drönarens energilagringskapacitet, batterilivslängd och solcellernas verkningsgrad. 

Tidigare har Airbus sagt att Zephyr på sikt kommer att revolutionera katastrofhantering , som att kunna övervaka spridningen av skogsbränder och stora oljeutsläpp. ”Den ger ihärdig övervakning, spårar världens föränderliga miljölandskap och kommer att kunna tillhandahålla kommunikation till de mest nedkopplade delarna av världen”. 

Zephyr S är en nätt pjäs. Med en liten flygkropp och  spännvidd om 25 meter väger den in på strax över 70 kg.