ABB snabbladdar Green Highway

2012-06-12 13:24  

ABB och Jämtkraft vill bygga ut Green Highway mellan Sundsvall och Östersund med nio nya snabbladdningsstationer för elbilar.

- Vi hoppas kunna börja arbetet i höst. Vi söker nu delfinansiering hos Energimyndigheten för projektet, säger Jenny Miltell, produktchef för elbilsladdning på ABB i Västerås.

Green Highway är ett norskt-svenskt miljöbilsprojekt som omfattar E14 från Sundsvall i öster till Trondheim i väster. Världens längsta elbilsväg, säger Green Highway.

Men i dag finns bara en snabbladdningsstation på den svenska sidan. Den står i Östersund och är en 50 kW likströmsladdare från ABB. Den laddar en elbil på mindre än 20 minuter.

Övriga laddstationer är antingen vanliga 16A långsamladdare eller 32A halvsnabba laddare.

Det finns ett stort sug efter snabbladdning, där man ska kunna ladda bilen medan man tar en bit mat och en bensträckare.

Energimyndighetens demonstrationsprogram för elfordon och laddhybrider omfattar också utbyggnaden av laddningsstationer. Programmet är på fyra år och omfattar totalt 200 miljoner kronor.

Det är ur detta program som ABB och Jämtkraft tillsammans med Sundsvalls Elnät söker forskningsbidrag.

ABB har tagit fram en snabbladdare enligt den japanska standarden Chademo där omvandlingen från elnätets växelström till bilbatteriernas likström sker i själva laddstationen.

Snabbladdaren har en effekt på 50 kW. Det innebär att det bara tar 15-20 minuter att fulladda ett batteri.

De enda elbilar som i dag är klarar riktig snabbladdning med 50 kW är de japanska bilarna från Nissan och Mitsubishi samt Misubishis franska samarbetspartners Peugeot och Citroën.

ABB:s ”chademoladdare” ser ut som en vanlig bensinpump med en kabel som är nästan lika tjock som en bensinpumpsslang.

Zero Rally på Green Highway

I helgen som kommer går startskottet för Zero Rally - ett klimatbilsrally för elbilar, vätgasbilar, laddhybrider och biobränslebilar som  går från Östersund via Året till Trondheim. Det är en sträcka på cirka 40 mil.

Det är fjärde året i rad som Zero Rally arrangeras.

I år har rekordmånga ekipage anmält sig - 60 bilar som drivs med el, vätgas, etanol eller biogas. Kändisar som skidåkaren Björn Dählie, rallyföraren Patrik Sandell och racingföraren Freddie Magnussson, motorcykelföraren Annie Seel känd som ökenprinsessan i Paris Dakar-rallyt och musikern Timbuktu är med, och åtskilliga bilmärken ställer upp.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt