A 400 M-haveriet: tre av fyra motorer stannade

2015-05-12 14:41  
Det europeiska militärflygplanet A400M är en konkurrent till amerikanska C-130 Hercules. Foto: Airbus

Tre av de fyra motorerna i militärplanet A 400 M stannade strax efter start i Sevilla i lördags. Planet störtade sedan vid nödlandningen.

Vid en testflygning av det europeiska militärtransportplanet Airbus A400 M i Sevilla i Spanien i lördags stannade plötsligt tre av de fyra turbopropmotorerna strax efter start.

Det berättar de två överlevande från den sex personer stora besättningen för spansk polis, rapporterar tidningen die Welt.

Piloten meddelade strax efter start sitt nödläge och inledde på 500 meters höjd återflygningen till flygplatsen. Vid nödlandningen kolliderade planet med en kraftledningsstolpe och störtade.

Varför tre av motorerna plötsligt stannade strax efter start är nu föremål för en haveriutredning. Enligt flygexperter kan det bero på problem med bränsleförsörjningen. Tillverkaren Airbus avböjer kommentarer och inväntar haveriutredningen.

De fyra turbopropmotorerna tillverkas av konsortiet Turboprop Internationel och har en effekt på vardera drygt 11000 hästkrafter.

Planet blev försenat under utvecklingsperioden och den första A 400 M levererades till franska flygvapnet i september 2013. I väntan på att haveriutredningen blir klar har flera flygvapen som fått leveranser av planet antingen beslutat om flygförbud eller begränsad användning.

Testplanen som byggs av Airbus ska dock fortsätta flyga. A 400 M sätts samman vid Airbus fabrik i Sevilla.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt