Vestas och Mitsubishi går till sjöss

2013-09-27 09:06  

Danska vindkraftbolaget Vestas och japanska Mitsubishi Heavy bildar ett gemensamt bolag för vindkraftanläggningar till havs.

(Uppdaterad) Det nya bolaget får sitt säte i Aarhus i Danmark där utveckling, konstruktion och tillverkning liksom marknadsföring och service får sin bas. Mellan 300 och 400 anställda behövs initialt.

Mitsubishi Heavy går in med en kapitalinjektion på 100 miljoner euro, ytterligare 200 miljoner euro ska investeras när verksamheten har utvärderats efter start. MHI blir då den större parten med 51 procent av aktierna från 2016.

Verksamheten baseras inledningsvis på Vestas 3 MW och 8 MW turbiner med växellådor. I planerna ingår att med utgångspunkt på 8 MW-verket använda Mitsubishis nya hydrauliska kraftöverföring, Digital Displacement Transmission.

Vestas är i dag den ledande tillverkaren av landbaserade vindkraftverk och den nästa största, efter Siemens, när det gäller vindkraft till havs. Med det nya samarbetet med MHI är målet att bli ledande även på vindkraft off-shore.

Vestas har tillverkat vindkraftverk sedan 1990 och den samlade effekten på de byggda verken uppgår till drygt 57000 MW varav 1410 MW offshore. MHI har tillverkat vindkraftverk sedan 1982 och den samlade effekten på dessa verk uppgår till 4400 MW.

Håkan Abrahamson

Mer om: Vindkraft Vestas

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt