Vem blir energiteknikens superentreprenör?

2015-11-30 15:42  

#1 KLIMATBLOGGEN. Frankrike kom tidigt på hur man ska skilja ut sig som värdland för FN:s klimatkonferens: Låt regeringscheferna inleda konferensen i stället för att avsluta den.

Senast det politiska toppskiktet var med på ett av FN:s årliga så kallade Cop-möten (Conference of the Parties) blev ju resultatet inget vidare. Bilden från Köpenhamn 2009 där Barack Obama, Angela Merkel, Gordon Brown, Françoise Sarkozy med flera, nattmanglar i ett provisoriskt, syrefattigt mötesrum ger än i dag kalla kårar längs klimatdelegaters ryggrad. Där och då stod det klart att USA och Kina inte tänkte skriva på något avtal, och år av diplomatiska förberedelser föll platt.

Under måndagen talade 147 regeringschefer vid Cop21 i Paris. Barack Obama säger nu att Parismötet kan bli en vändpunkt för att världen ska begränsa framtida temperaturökningar.

Om två veckor vet vi hur det blir med den saken. Konferensen slutar fredag den 11 december, men minst ett dygns förhandlingar till övertid hör till. Av de fyra Cop jag själv har bevakat var Köpenhamn i särklass den mest utmattande. Fredrik Reinfeldt höll en presskonferens klockan två på natten mot söndagen, efter nästan två sömnlösa extra dygns förhandlingar. Som ordförandeland i EU hade den svenske statsministern det tveksamma nöjet att då meddela världspressen att det inte ens fanns en stomme till avtal kvar att rädda.

Nu har i alla fall mötet börjat i konstruktiv anda, att döma av rapporteringen i internationella medier. Fattas bara. Statschefernas tal innehåller inga förpliktelser.

Temat för dagen med anknytning till Cop21 verkar vara behovet av massiva satsningar på forskning, innovation och entreprenörskap inom energiteknik. Koldioxidhalten i atmosfären minskar för långsamt för att tvågradersmålet ska klaras.

I Sverige efterlyser Entreprenörskapsforum en energiteknisk revolution. Det behövs en Steve Jobs på energiområdet, skriver Pontus Braunerhjelm, forskningsledare vid forumet. Entreprenörer som vågar gå sin egen väg och revolutionera energitekniken är efterlängtade. Hur ska de komma fram?

Det ska Entreprenörskapsforum analysera i projektet Global Entrepreneurship for Global Change under 2016.

"Till skillnad från koldioxidskatter och utsläppshandel måste inte alla länder enas om en skattenivå eller ett pris; mångfald och experiment är snarare en styrka när det gäller teknisk utveckling", skriver Braunerhielm på SvD Brännpunkt.

Och i konferenslokalerna i flygplatsen le Borguet i Paris lanseras Mission Innovation - ett globalt samarbete som ska öka farten inom forskning och innovation i för framtidens energi. Stefan Löfven lovar där att fördubbla Sveriges insatser i innovation för ny ren energiteknik. Det innebär en ökning från 120 miljoner per år nu till 240 miljoner om året till år 2020.

Även the Economist argumenterar i senaste numret för nya verktyg som ska hindra en alltför stor uppvärmning av atmosfären. “Sol- och vindkraftverk installeras visserligen i Europa, USA och Kina, men det gör även nya kolkraftverk. Sedan sekelskiftet har energitillförseln globalt blivit mer kolberoende, inte mindre”.

Med den hastigheten som råder nu kommer två grader högre global medeltemperatur att nås om bara 30 år, skriver the Economist.

Till skillnad från läkemedels- eller bilföretag är inte energibolagen särskilt intresserade av att investera i radikala, nya tekniker, inte regeringar heller. "Det bästa tänkbara resultatet från Paris vore ett brett åtagande att snabbt höja och diversifiera FoU-satsningar på energitekniker", anser the Economist.

Det är en visserligen frestande enkel lösning att hoppas på att en enskild klimatfrälsare. Al Gore, Nicholas Stern och kanske också Elon Musk kan aspirera på den titeln.

Men varför inte vara lite förhoppningsfull och godtrogen, så här på klimatkonferensens första dag? Fokus ligger i alla fall på rätt område - tekniken.

 

Läs fler delar av Klimatbloggen här:

Läs mer: USA:s tröga klimatpolitik var inte alltid så usel

Läs mer: Förvirrat om Kinas utsläpp

Läs mer: Tekniken som minskar klimatutsläppen

Läs mer: Klimatforskare hör till dem som flyger mest

Läs mer: Utsläppen sjunker, men inte tillväxten

Läs mer: Konferensens sista suck. Eller?

Läs mer: Klimatavtalet är starten på nya investeringar

Läs mer: Fiaskot i Köpenhamn blev succé i Paris

Susanna Baltscheffsky

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt