Vattenfalls vd avgår – oklart vem som tar över

2020-07-21 09:16  
Magnus Hall. Foto: Janerik Henriksson/TT

Magnus Hall lämnar Vattenfall efter nästan sex år på posten som vd. Vattenfall har en brakförlust på nästan sex miljarder kronor för årets andra kvartal efter ännu en jättenedskrivning.

Det är Magnus Hall själv som valt att lämna sin post, berättar han för TT.

– Det är ingen dramatik. Jag har varit på Vattenfall i sex år nu och det har varit en intensiv tid med mycket förändringar och väldigt spännande jobb tillsammans med kollegorna. Vi har en bra strategi och en bra väg framåt och för egen del så känner jag att det är dags att börja trappa ner litegrann.

Styrelsen kommer nu att starta rekryteringsprocessen efter en ny vd och koncernchef. Magnus Hall sitter kvar till årsskiftet, men har efter det inget nytt operativt jobb på gång.

Vattenfall redovisar samtidigt en förlust före skatt på 5 969 miljoner kronor för årets andra kvartal. Det kan jämföras med vinsten på 2 490 miljoner kronor under motsvarande kvartal i fjol.

Stora svängningar i elpriset

Nettoomsättningen sjönk från 34,7 miljarder till 31,3 miljarder kronor.

Resultatet tyngs av en nedskrivning av värdet på tillgångar inom rörelsesegment värme och vind på totalt 10,6 miljarder kronor. Det underliggande rörelseresultatet blev en vinst på 2 792 miljoner kronor, ned från 3 622 miljoner kronor ett år tidigare.

Utvecklingen på den nordiska elmarknaden har varit slagig med stora svängningar.

”Under det första halvåret var systempriset som högst runt 30 EUR/MWh men föll nyligen under 1 EUR/MWh, en historiskt låg nivå. Det förklaras främst av stora inflöden till vattenmagasinen och hög vindkraftsproduktion”, skriver Magnus Hall.

Alice Nordevik/TT

Mer om: Vattenfall

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt