Vattenfall testar första ångturbinen med magnetlager

2015-06-29 15:08  
Rotorn lagras med elektromagneter. Foto: Siemens

Vattenfall testar världens första oljefria ångturbin, där turbinaxeln i stället lagras magnetiskt. Med metoden minskar brandrisken.

Siemens har utvecklat denna oljefria, magnetlagrade, ångturbin, som nu på prov testas i Vattenfalls kraftverk Jänschwalde i Tyskland.

Turbinaxeln lagras magnetiskt i ångturbinen, vilket för det första sparar flera hundra liter olja, liksom hela utrustningen för att hantera oljesmörjningen. Endast tre liter olja behövs för att styra ventilerna till luftkylningen.

Aktiva magnetlager, aktiverade och styrda av elektromagneter, används redan för elmotorer och kompressorer, men har inte kunnat användas i ångturbiner på på v den höga värmen i dessa. Ångan i turbinen är ofta omkring 500 °C. För att klara detta har Siemens tagit fram ett speciellt luftkylsystem.

Siemens använde en turbin av typen SST-600 för magnetlagringen. Prototypen används nu som en av tolv för drivning av matarvattenpumpar. De övriga är av samma grundtyp, men med konventionell oljesmörjning.

Effekten ligger på 10 MW vid ett varvtal på 5700 varv i minuten. Siemens räknar med att magnetlagringstekniken är användbar för ångturbiner i effektregistret 45 kW - 40 MW i miljöer med extra hårda krav på brandsäkerhet, exempelvis kraftverk och oljeplattformar.

 

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

 

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt