Vattenfall jagar fjärrvärmeläckor med flygplan

2012-10-09 07:10  

Nattliga flyg över Uppsala letar läckor i Vattenfalls fjärrvärmenät. Metoden är ganska färsk, dyr och bygger på algoritmer under ständig utveckling. Företaget hoppas på färre driftproblem och bättre framtidsplanering.

De flygplan som på Vattenfalls uppdrag flugit över Uppsala och Knivsta har burit värmekameror. Metoden kallas flygtermografering. Resultatet blir en karta över fjärrvärmenätet med bilderna från värmekameran ovanpå, så att läckor och skadad isolering blir lätta att avslöja.

Tekniken kommer från företaget Termisk Systemteknik och är en spinoff från metoder att leta minor. De tar fram algoritmer som kan eliminera felkällor från bilderna. Bilar och färsk asfalt är sådant som kan ställa till det i tätbebyggda områden.

Vattenfall betecknar de nya flygningarna som ett gemensamt forskningsprojekt.

– Det handlar inte bara om att jaga förluster. En annan viktig del är att få bort falsklarm, säger Per Hellström på Vattenfall.

På sikt hoppas Vattenfall att tekniken ska sänka underhållskostnaderna. En annan fördel med metoden är att det går att hitta fel där reparatörer normalt inte kommer åt, samt att det ger en överblick för framtida planering.

2009 gjorde Göteborg Energi ett liknande experiment som Termisk Systemtekniks första kund. De hittade då flera år gamla läckor, men trots smarta algoritmer krävdes det personal för att sålla bort felträffarna.

– Det kunde ta lite för lång tid mellan fotograferingen och analysen. I bland hade vi redan hunnit hitta och åtgärda felen med de vanliga metoderna, säger Lennart Hansson, Göteborg Energi.

Algoritmer sållar bort felkällorna

Kärnan i metoden är algoritmerna, som fogar samman tusentals bilder från överflygningarna till en mosaik som kopplats till kartdata.

Värmekällor som inte hör till fjärrvärmenätet sorteras bort automatiskt.

En annan tänkbar tillämpning är att leta läckor i dricksvattenledningar.

Tekniken kommer ursprungligen från ett minröjningsprojekt på FOI.

Niklas Dahlin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt