Urberget grusar gasdröm i Sverige

2014-06-10 10:19  

Eventuella drömmar om stora gasfyndigheter i svenska skiffrar grusas i en rapport från SGU.

(Uppdaterad) Sverige är ett land som står på urberg. Och i urberget finns inte gas eller olja. Endast 1 procent av ytan utgörs av skiffrar, men inte heller i dem finns några större volymer kolväten värda att utvinnas, framgår av Sveriges geologiska undersökningars rapport om förekomst av skiffergas i Sverige.

Små mängder gas kan finnas i ytliga skikt i Östergötland, Västergötland, Närke och på Öland. Gasen kan där ligga på max 100 meters djup. Utvinning med metoden fracking, som används för skiffergasutvinning i USA, är inte användbar vid så ytliga förekomster.

Enligt SGU ska skifferlagret befinna sig på minst 600 meters djup för att fracking ska kunna tillämpas. Oljebolaget Shell trodde att alunskiffrar i Skåne skulle innehålla kolväten och genomförde provborrningar 2008 - 2011. Men resultatet var klent. Sannolikt har gasen läckt ut någon gång under Skånes geologiska utveckling i samband med tektoniska rörelser.

Skiffergas kan också finnas i nordvästra Skåne och eventuellt i Östersjön söder om Öland. Men ett flertal faktorer gör att SGU bedömer även dessa områden som ointressanta för undersökningar.

Slutsatsen är att förutsättningar för gasutvinning med fracking i Sverige inte finns.

Håkan Abrahamson

Mer om: Skiffergas

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt