Urberget grusar gasdröm i Sverige

2014-06-10 10:19  

Eventuella drömmar om stora gasfyndigheter i svenska skiffrar grusas i en rapport från SGU.

(Uppdaterad) Sverige är ett land som står på urberg. Och i urberget finns inte gas eller olja. Endast 1 procent av ytan utgörs av skiffrar, men inte heller i dem finns några större volymer kolväten värda att utvinnas, framgår av Sveriges geologiska undersökningars rapport om förekomst av skiffergas i Sverige.

Små mängder gas kan finnas i ytliga skikt i Östergötland, Västergötland, Närke och på Öland. Gasen kan där ligga på max 100 meters djup. Utvinning med metoden fracking, som används för skiffergasutvinning i USA, är inte användbar vid så ytliga förekomster.

Enligt SGU ska skifferlagret befinna sig på minst 600 meters djup för att fracking ska kunna tillämpas. Oljebolaget Shell trodde att alunskiffrar i Skåne skulle innehålla kolväten och genomförde provborrningar 2008 - 2011. Men resultatet var klent. Sannolikt har gasen läckt ut någon gång under Skånes geologiska utveckling i samband med tektoniska rörelser.

Skiffergas kan också finnas i nordvästra Skåne och eventuellt i Östersjön söder om Öland. Men ett flertal faktorer gör att SGU bedömer även dessa områden som ointressanta för undersökningar.

Slutsatsen är att förutsättningar för gasutvinning med fracking i Sverige inte finns.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Debatt