Tyska kärnkraftsstoppet slår mot Sverige

2011-11-16 08:44  

Håll tummarna för att den svenska kärnkraften och den svenska vattenkraften går för fullt framöver. Annars får vi in de höga tyska elpriserna i Sverige som en följd av kärnkraftsstoppet i Tyskland.

Det säger Anders Wallinder, analytiker på Energimarknadsinspektionen, i en kommentar till EI:s halvårsrapport om elmarknaden, som publiceras i dag.

När den tyska regeringen i våras stängde 8 av Tysklands 25 kärnkraftverk försvann 9 000 MW produktionskapacitet i ett slag. Det är lika mycket som den samlade effekten av all kärnkraft i Sverige.

På en enda dag steg elpriset i Tyskland från 57 euro per MWh till 64 euro per MWh.

Från att ha varit hela Europas elförsörjare med en årlig export på 40 TWh måste nu Tyskland importera 20 TWh per år.

- Så länge vi i Sverige har ett elöverskott, vilket vi har just nu, kommer vi inte att få in de tyska priserna i Sverige. Men skulle den svenska kärnkraften krångla och vi får ett nytt torrår kan bilden snabbt svänga, säger Anders Wallinder.

Indirekt slår dock den tyska kärnkraftsavvecklingen på priserna även i Sverige.

Kärnkraftverken kommer att ersättas av nya kol- och gaskraftverk. Det ger både högre kolpriser, gaspriser och högre priser på utsläppsrätter.

När de tyska kraftbolagen tvingas köpa fler utsläppsrätter trefaldigas efterfrågan på utsläppsrätter i Europa vilket höjer priset på utsläppsrätter och indirekt också elpriset.

Om kärnkraftverken ersätts med gaskraft i stället för kolkraft blir trycket på utsläppsrätterna mindre eftersom gaseldade kraftverk ger mindre utsläpp av koldioxid.

Läs EI:s halvårsrapport här.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt