Tysk vindkraftsjätte <br></br>säkrar Piteåprojektet

2008-05-28 08:04  
Här är Svevinds alla vindkraftsprojekt, inklusive Markbygden.

Den tyska vindkrafttillverkaren Enercon ska leverera 1 200 vindkraftsmaskiner till Sveriges största vindkraftsprojekt som planeras i områdena runt Piteå. I och med avtalet med Enercon säkras projektets framtid.

- Enercon är världens tredje största vindkraftstillverkare och nu får vi en partner som kan leverera vindkraftverk, sade Mikael Kyrk, operativ chef för projektet till nyhetsbyrån TT vid en presskonferens på Hästberget på tisdagen.

De första tolv vindkraftverken ska börja byggas omedelbart i Dragaliden i området Markbygden, som givit namn åt företaget Markbygden Vind AB.

I höst ska de första verken vara igång och producera el. Hela projektet beräknas pågå fram till slutet av 2010.

De 1 200 vindkraftverken kommer att kunna producera 12-14 TWh el per år. Det motsvarar förbrukningen av hushållsel i två miljoner villor, uppvärmning exkluderad.

Markbygden Vind AB ägs av Svevind AB och det är Svevind som tecknat kontraktet med Enercon. Huvudägare till Svevind och företagets vd är Wolfgang Kropp.

- Uppbyggnaden av vindbaserad energiproduktion i Sverige får en riktig knuff framåt. Vår beräknade produktion motsvarar hälften av Sveriges totala mål för vindkraftsproduktionen, säger Wolfgan Kropp i ett pressmeddelande.

Avtalet omfattar dels ett samarbete mellan de två bolagen, dels en leveransgaranti för vindkraftsmaskinerna.

I dag är det stor brist och lång väntetid på vindkraftverk i hela världen och vindkraftsexploatörerna gör att för att skriva leveranskontrakt med tillverkarna. Så har till exempel Vattenfall tidigare gjort med Siemens.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt