Tvärnit för svensk vindkraft

2015-07-28 13:39  
Vindkraft. Foto: TT

Inte ett enda nytt vindkraftverk beställdes under årets andra kvartal.

Investeringarna i svensk vindkraft gör en "totalinbromsning", enligt Svensk vindenergi. Branschorganisationen samlar sedan tre år tillbaka in uppgifter från turbinleverantörerna varje kvartal. Och statistiken från årets andra kvartal visar för första gången på noll beställda vindkraftverk.

- Detta var inte helt oväntat utifrån hur läget ser ut idag med ett ovanligt lågt elpris, ett elcertifikatsystem som är i kraftig obalans och en politisk osäkerhet kring de långsiktiga spelreglerna, säger Charlotte Unger, vd Svensk Vindenergi i ett pressmeddelande.

Utvecklingen har fått branschorganisationen att skriva ner prognosen för vindkraftsutbyggnaden de kommande åren.

I fjol ökade däremot den installerade vindkraften med 1050 MW, vilket var ett nytt rekord. Så även om investeringarna i framtida vindkraft bromsat in, så ökar den samlade svenska produktionen av vindel rejält i år. Årsproduktionen ser enligt Svensk vindenergi ut att  öka med 4 TWh, en 35 procentig ökning jämfört med i fjol.

 

Gilla Ny Teknik på Facebook

 

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt