Tungt bakslag för Sveriges största vindkraftprojekt

2010-02-18 11:22  

För en månad sedan var alla tillstånd för SCA:s och Statkrafts sex stora vindkraftsparker i Jämtland och Västernorrland klara. Sedan kom överklagandena från fågelskådare, renägare och kommuner.

- Överklagandena handlar i huvudsak om effekter på renbete och djurliv, säger Åke Westberg, projektchef på SCA, till Ny Teknik på torsdagen.

Men två av de fyra berörda kommunerna har också överklagat det starka varselljuset för flyget som måste finnas i toppen av höga vindkraftverk.

- Det är Strömsunds och Ragunda kommuner som anser att det starka ljus som krävs för så höga vindkrafverk som våra - 115 meter höga torn och 115 meter i rotordiameter - stör ödemarkskänslan. Det finns tekniska lösningar på det problemet men dessa ljus är inte godkända i Sverige, säger Åke Westberg.

Alla tillstånd var klara...
För det svenska skogsbolaget SCA och det norska energibolaget Statkraft kom överklagandena som en kalldusch.

Den 3 december fick vindkraftparken Stamåsen sitt tillstånd, den 22 december fick Mörttjärnberget och Björkhöjden tillstånd och de 19 januari i år lämnade Länsstyrelserna i Jämtland och Västernorrland tillstånd för Ögonfägnaden, Bodhögarna och Raftsjöhöjden.

Allt var klart för att dra igång den största vindkraftsutbyggnaden i Sverige någonsin med 460 stycken vindkraftverk på 2-3 MW vardera med en sammanlagd effekt på 1 140 MW.

Tillsammans skulle ge en elproduktion på 2,4 TWh, lika mycket som all vindkraft som finns i Sverige i dag.

Renägarna vill inte ha vindkraftverk
Men innan besluten vunnit laga kraft överklagades de till Miljödomstolen av samebyarna i området, ornitologiska föreningar och två av de berörda kommunerna - Ragunda och Strömsund.

Samebyarna har en lång protestlista och har kopplat in advokater medan kommunerna bara har haft frågor om varselljusen.

- Ragunda har dock dragit tillbaka sitt överklagande, säger Åke Westberg.

Byggstart tidigast nästa vår
Nu blir projektet upp till ett år försenat.

- Det är olyckligt att vi inte kan komma igång med vindkraftsprojektet nu vid en tidpunkt under lågkonjunktur när arbetstillfällen skulle vara välkomna, säger Bengt Vernmark, vd i Statkraft Vind Sverige.

Miljödomstolen har normalt handläggningstider på 6-12 månader. Om SCA och Statkraft får sina planer godkända kan bygget börja våren 2011 och de första verken stå klara under 2012.

Planerna på vindkraftsparkerna i de jämtländska och västernorrländska skogarna presenterades i september 2007.Läs Ny Tekniks artikel här.

Samma sak i Småland
I höstas gjorde Statkraft en motsvarande affär med skogbolaget Södra Skogsägarna.

Statkraft har köpt 90 procent i bolaget Södra Vindkraft AB som har färdiga planer på 300 vindkraftverk i de småländska skogarna med en sammanlagd elproduktion på 1,6 TWh årligen.

Men hela satsningen har försenats på grund av överklaganden.

- Det står helt stilla. Allt har fastnat i överklagandeprocessen . Nu hoppas vi att det lossnar med Statkrafts hjälp, sa Södras koncernchef Leif Brodén till Ny Teknik den 27 augusti förra året.Läs Ny Tekniks artikel här.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt