Energi

Tre nya sätt att tjäna på skogen

”Jag har fått så fina vägar i skogen. De har vindkraftsföretagen bekostat, för de behöver kunna komma upp och underhålla verken”, säger skogsbonden Sten Olsson, som hyr ut mark till vindkraftverksbolag på Bondön i Piteå. Foto: Anders Ekholm

En traditionell skogsägare röjer i skogen, fräser stubbar och avverkar skog.  En modern skogsägare kokar kaffe åt skjutglada stockholmare eller lutar sig tillbaka och lyssnar på hur vinden blåser mellan träden.

Publicerad

Skogsnäringen har en stark tradition i vårt land. Hela 330 000 svenskar är privata skogsägare och de äger tillsammans 12 miljoner hektar. Skogen fortsätter att locka till sig investerare, men lönsamheten inom traditionellt skogsbruk är inte vad den en gång var. På senare tid har virkes- och massapriserna visserligen tagit ett skutt uppåt, men sett i ett längre perspektiv har prisutvecklingen varit allt annat än kul. Sedan 1950-talet har realpriset på virke nästan halverats, delvis till följd av ökad konkurrens från länder som Brasilien, med sina eukalyptusplantage, och Nya Zeeland, där en tall växer sig hög på bara 25 år – en tredjedel av den tid en svensk tall behöver för att ge virke.

Därtill ser konjunkturen ut att mattas av med färre byggprojekt och minskad efterfrågan på träprodukter som följd. Inte konstigt att svenska skogsägare söker nya sätt att tjäna pengar.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här