Toshiba vill ha kärnkraftpartner

2012-08-15 10:02  

Toshiba planerar att sälja delar av sitt innehav i Westinghouse till intressenter som har relationer med utvecklingsländer.

Toshiba köpte 67 procent av aktierna i Westinghouse 2006, men planerar nu att minska sin ägarandel till 51 procent. Man vill sälja till främst amerikanska företag som har kontakter med utvecklingsländer som har ambitioner att bygga ut sin elproduktion med kärnkraft.

På hemmamarknaden och den amerikanska marknaden har intresset för kärnkraft svalnat efter händelserna i Fukushima, men Toshiba sätter sitt hopp till länder som är i akut behov av att bygga ut sin elförsörjning.

Toshiba ska även hjälpa till vid försäljningen av Shaw Groups 20-procentiga andel i Westinghouse, rapporterar tidningen Yomiuri Shimbun. Shaw Group är näst största ägare i Westinghouse. Kazakhstans statliga kärnkraftbolag Kazatomprom äger 10 procent och japanska industrikoncernen IHI 3 procent.

Håkan Abrahamson

Mer om: Toshiba Fukushima

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt