Tepco vill starta största kärnkraftverket

2013-05-20 13:50  

Ägaren av kärnkraftverket Fukushima Daiichi, energibolaget Tepco, ska begära att få starta reaktorer i världens största kärnkraftverk.

Tepco tänker ansöka hos den japanska kärnsäkerhetsmyndigheten om att få starta två reaktorer på kärnkraftverket Kashiwazaki-Kariwa i prefekturen Niigata på Japans västra sida.

Genom att starta reaktor 1 och 7 vill Tepco säkra tillgången på el även i den östra regionen, där de havererade kärnkraftanläggningarna i Fukushima ligger.

Med kärnkraftproducerad el minskar man även de höga extrakostnaderna för att köpa annan dyr energi, exempelvis naturgas.

Tepco arbetar med att installera filter i ventilerna för att minska radioaktiva utsläpp i reaktor 1 och 7 redan till juli.

Men guvernören i Niigataprefekturen ger ett avvaktande svar till tidningen Yomiuri på frågan om återstart. "Vi kommer inte att diskutera återstart förrän vi vet resultaten av genomgången av händelserna vid Fukushima Daiichi, säger Hirohiko Izumida.

Tepco har gjort en undersökning av geologin under Kashiwazaki-Kariwa som visar att marken rörde på sig för mellan 200000 och 330000 år sedan. Man räknar inte med någon fara för anläggningen under den tid den förväntas vara i drift.

Kashiwazaki-Kariwa är världens största kärnkraftverk. De sju reaktorerna har en sammanlagd effekt på 8200 MW. Den första reaktorn togs i drift 1985.

Förutom Tepco planerar fem andra energibolag att ansöka om återstart av reaktorer. I dagsläget används endast två av Japans dryga 50 reaktorer.

Håkan Abrahamson

Mer om: Tepco Fukushima

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt