”Sverige måste bli världens första fossilfria nation”

2016-01-21 09:14  
Foto: Alamy

2015 var det varmaste året hittills i jordens moderna historia. ”Det här innebär att Sverige måste bli en av världens första fossilfria välfärdsnationer”, säger Johan Rockström, professor i miljövetenskap.

Under fjolåret var den globala genomsnittstemperaturen 0,9 grader Celsius högre än genomsnittet för hela förra århundradet, vilket är den högsta noteringen under perioden 1880–2015, visar statistik från amerikanska klimat- och miljöorganet NOAA.

Rekordet ökar kravet på att minska utsläppen av växthusgaser - en förutsättning enligt forskare för att den globala uppvärmningen ska kunna stoppas.

Johan Rockström konstaterar att regeringen redan gjort utfästelser om ett fossilfritt Sverige.

– Och det här måste ske inom de kommande två tre årtiondena – en enorm transformation av nationen. Varje medborgare måste mer eller mindre göra en omstart av skallen: nu går vi in i en era där diesel, bensin och fossila energikällor till uppvärmning måste fasas ut. Och det påverkar hur vi konsumerar kläder, elektronik, mat... Alla steg i vardagen påverkar klimatet, säger han.

Den kraftiga höjningen förra året beror delvis på El Niño i östra Stilla havet, ett väderfenomen som värmer havsytan vart andra till sjunde år. Men enligt forskarna är mänsklig påverkan – huvudsakligen fossilt bränsle – den viktigaste orsaken till temperaturhöjningen.

Under 2015 uppmättes också rekordtemperaturer för tio av årets tolv månader. Värmeökningen kunde noteras över hela planeten, men tydligast var höjningen i Centralamerika och norra Sydamerika.

Inte bara var 2015 det varmaste året sedan 1880 – fjolårets notering slog med hittills största marginal föregående års rekord. Efter 1997, då det varmast uppmätta året, har 16 av de 18 påföljande åren varit varmare än det året.

– 2015 var anmärkningsvärt även om man tar hänsyn till den långsiktiga temperaturökningen, säger Gavin Schmidt vid rymdstyrelsen Nasa, som i en separat analys bekräftar NOAA:s siffror.

 

  

Gilla Ny Teknik på Facebook

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL