”Sverige måste bli världens första fossilfria nation”

2016-01-21 09:14  
Foto: Alamy

2015 var det varmaste året hittills i jordens moderna historia. ”Det här innebär att Sverige måste bli en av världens första fossilfria välfärdsnationer”, säger Johan Rockström, professor i miljövetenskap.

Under fjolåret var den globala genomsnittstemperaturen 0,9 grader Celsius högre än genomsnittet för hela förra århundradet, vilket är den högsta noteringen under perioden 1880–2015, visar statistik från amerikanska klimat- och miljöorganet NOAA.

Rekordet ökar kravet på att minska utsläppen av växthusgaser - en förutsättning enligt forskare för att den globala uppvärmningen ska kunna stoppas.

Johan Rockström konstaterar att regeringen redan gjort utfästelser om ett fossilfritt Sverige.

– Och det här måste ske inom de kommande två tre årtiondena – en enorm transformation av nationen. Varje medborgare måste mer eller mindre göra en omstart av skallen: nu går vi in i en era där diesel, bensin och fossila energikällor till uppvärmning måste fasas ut. Och det påverkar hur vi konsumerar kläder, elektronik, mat... Alla steg i vardagen påverkar klimatet, säger han.

Den kraftiga höjningen förra året beror delvis på El Niño i östra Stilla havet, ett väderfenomen som värmer havsytan vart andra till sjunde år. Men enligt forskarna är mänsklig påverkan – huvudsakligen fossilt bränsle – den viktigaste orsaken till temperaturhöjningen.

Under 2015 uppmättes också rekordtemperaturer för tio av årets tolv månader. Värmeökningen kunde noteras över hela planeten, men tydligast var höjningen i Centralamerika och norra Sydamerika.

Inte bara var 2015 det varmaste året sedan 1880 – fjolårets notering slog med hittills största marginal föregående års rekord. Efter 1997, då det varmast uppmätta året, har 16 av de 18 påföljande åren varit varmare än det året.

– 2015 var anmärkningsvärt även om man tar hänsyn till den långsiktiga temperaturökningen, säger Gavin Schmidt vid rymdstyrelsen Nasa, som i en separat analys bekräftar NOAA:s siffror.

 

  

Gilla Ny Teknik på Facebook

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt