Sverige hjälper Kina göra bioetanol av halm

2010-12-13 12:06  

Halm som blir till fordonsbränsle. Det är målet för Kinas största elproducent State Grid. Nu köper de svensk forskning för att klara uppgiften.

100 kg kinesisk halm anlände i dagarna till Lunds universitet. Avsändare är den kinesiska elproducenten State Grid som vill omvandla landets överflöd av halm från vete, majs och ris till bioetanol. På så sätt hoppas man minska landets problem med avgaser från den allt ökande bilismen.

Men landet saknar kunskap om hur man ska gå tillväga. Företaget har därför vänt sig till den svenska forskaren Guido Zacchi och hans forskarkollegor vid Lunds universitet. För 3,5 miljoner kronor har State Grid  köpt sig 1,5 års forskning för hur de ska bära sig åt för att omvandla halmen till det eftertraktade bränslet. Målet är att få tillräcklig med kunskap för att starta en produktionsanläggning i Peking.
- I överenskommelsen ingår också att vi ska hjälpa till med att dra igång deras forskningsanläggning, säger Guido Zacchi som snart startar tester med den mottagna halmen.

I Kina produceras redan idag bioetanol av majs. Men produktionen är på väg att förbjuds eftersom den konkurrerar med inhemsk matproduktion. Alternativet blir då en andra generation bioetanol, som har halm eller barrved som råvara.
Idag bränns halmen upp i något av de 25-tal tal biobränslebaserade elkraftverk som finns i landet.  Tanken är att halmen i framtiden ska genera två produkter: först etanol som fordonsbränsle och sedan, av det som blir kvar, el.

Runt om i världen bedrivs idag forskning på hur man ska gå tillväga för att omvandla cellulosarika restprodukter från skogs- och jordbruk till etanol.

- Sådana växdelar är svårare att bryta ner jämfört med att få ut socker ur sockerrör, förklarar Guido Zacchi.

Först om tre, fyra år tror han att en första produktionsanläggningen kan stå klar. Han gissar på att den kommer att ligga i USA, Brasilien –eller Kina.
- Vissa kanske tycker det är lite konstigt att svenska forskningsresultat exporteras till utlandet på det här sättet. Men vi måste vara med där det finns starka krafter. Det blir också ett sätt att hjälpa dessa länder i miljöfrågor. Dessutom lär vi oss att hantera fler råvaror.

Två generationer bioetanol

Bioetanol är etanol som är framställd med miljövänlig teknik och gjord på förnybara råvaror. Första generationens bioetanol använder sig av sockret i sockerrör eller stärkelsen i majs- eller vetekorn. Andra generationens bioetanol görs av cellulosarika restprodukter från skogs- och jordbruk. Den senare finns ännu inte i kommersiell produktion.

 

Ulla Karlsson-Ottosson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt