Svensk sopsug sorterar avfall i Finland

2009-05-12 14:35  

Det nya bostadsområdet Storåker i lyxförorten Esbo utanför Helsingfors ska få ett helt underjordiskt sophanteringssystem som tar hand om matavfall, tidningar och restavfall.

- Det är ett genombrott för oss i Finland, säger Jonas Törnblom, marknadsdirektör på Envac till Ny Teknik.

Det totala värdet på beställningen ligger på nästan 130 miljoner kronor. Byggprojektet som startas under våren beräknas pågå i 8-10 år.

Systemet ska hantera tre separata avfallstyper; organiskt matavfall, tidningar/papper och restavfall.

Ordern, som för Envacs del uppgår till 65 miljoner kronor, har tagits i samarbete med Envacs finska partner YIT. Det svenska företaget ska leverera själva systemet med komponenter. YIT köper bland annat in rör och ansvarar gräv- och markarbeten.

Envac säljer bra i Sverige, Norge och Danmark, men har fram tills nu inte haft några beställningar från Finland. Samtidigt finns det två finska konkurrenter.

Området Storåker (Suurpelto på finska) ska innehålla cirka 4 000 bostäder, plus lokaler för företag.

Stadsplanerarna har tagit intryck av bland annat Hammarby Sjöstad i Stockholm i sitt val av tekniska lösningar. Vid sidan av bostäder och kontor planeras även för skola och kommersiell service.

Sverige ligger långt fram när det gäller att bygga system för att ta hand om sopor, enligt ett par kartläggningar som gjorts av Ingenjörsvetenskapsakademin (IVA) och Sveriges miljöteknikråd, Swentec.

Envacs största marknader i dag är Sydkorea och Spanien.

Jonas Hållén

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt